Duyuru

Collapse
No announcement yet.

"En iyi insan nasıl biri?"

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• "En iyi insan nasıl biri?"

Hepimiz zaman zaman tanıdığımız bazı kişilerin iyi olduğunu söyleriz. "O çok iyi biri" gibi. Peki, iyi insanı neye göre tanımlarız?

Ne zamandan beri aklımda şöyle bir konu açmak vardı:
    En iyi insan hangi özelliklerde, nasıl biri olmalıdır?
    Hep birlikte en iyi insanı tanımlayalım ve kendimiz, tanımladığımız en iyi insana ne kadar benziyoruz, yazalım. Olur mu?
    0
    a:5:{i:506;a:5:{s:12:"polloptionid";i:506;s:6:"nodeid";s:6:"522081";s:5:"title";s:1:"1";s:5:"votes";i:0;s:6:"voters";a:0:{}}i:507;a:5:{s:12:"polloptionid";i:507;s:6:"nodeid";s:6:"522081";s:5:"title";s:1:"2";s:5:"votes";i:0;s:6:"voters";a:0:{}}i:508;a:5:{s:12:"polloptionid";i:508;s:6:"nodeid";s:6:"522081";s:5:"title";s:1:"3";s:5:"votes";i:0;s:6:"voters";a:0:{}}i:509;a:5:{s:12:"polloptionid";i:509;s:6:"nodeid";s:6:"522081";s:5:"title";s:1:"4";s:5:"votes";i:4;s:6:"voters";a:4:{i:0;s:5:"22684";i:1;s:5:"38907";i:2;s:5:"41886";i:3;s:5:"41698";}}i:510;a:5:{s:12:"polloptionid";i:510;s:6:"nodeid";s:6:"522081";s:5:"title";s:1:"5";s:5:"votes";i:1;s:6:"voters";a:1:{i:0;s:5:"39870";}}}
    0%
    0
    Cevizin kabuğunu kırıp ozune inmeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder.(Gazali)

Re: "En iyi insan nasıl biri?"

Orjinal yazı sahibi: Arrrslan
    Hepimiz zaman zaman tanıdığımız bazı kişilerin iyi olduğunu söyleriz. "O çok iyi biri" gibi. Peki, iyi insanı neye göre tanımlarız?

Ne zamandan beri aklımda şöyle bir konu açmak vardı:
    En iyi insan hangi özelliklerde, nasıl biri olmalıdır?
    Hep birlikte en iyi insanı tanımlayalım ve kendimiz, tanımladığımız en iyi insana ne kadar benziyoruz, yazalım. Olur mu?
    Peki, iyi insanı neye göre tanımlarız?

İyi insan niyeti iyi olan insanır.Karşısındaki kişiye kalbinde iyi duygular besler ve eylemlerini iyi niyet ile yapar..Dürüsttür,yalındır,riyasızdır,çıkar gözetmez,karşısındakini yargılamadan dinleyendir,paylaşmasını bilir ve sever..Zaten iyi insanın gönlündeki iyilik yüzüne nur gibi yansır
    Dinlemesini bilen iyibir dinleyicidir..Paylaşımdan doğan güzelliği ile yardımlaşma onun en sevdiği şeydir..

kendimiz, tanımladığımız en iyi insana ne kadar benziyoruz, yazalım. Olur mu?

Valla yukarda yazdıklarım çok şükür hepsi bende mevcut...Ben iyi bir insanım

Yorum

ben ööle uzun uzun yazma ihtiyacı duymuyorum bu konuda. benim için yalan söylemeyen ve kalbi sevgiyle doluolan her kişi iyidir. ama az iyidir. diğer özellikleri iyiliğine iyilik katar. insanları kırma korkusu messssela

Yorum

Düşüncelerini net olarak ifade edebilen insan bana göre iyi insandır.. Ondan kötülük gelmez.....

Yorum

'Onlar,Allah'a ve ahiret gününe inanırlar; iyiliği emreder,kötülükten men ederler,hayırlı işlere koşuşurlar.İşte bunlar iyi insanlardır...Onların yaptıkları hiç bir hayır karşılıksız bırakılmayacaktır...'

(Ali İmrân Suresi)
          <div>Yaradılanı severim ben YARADANDAN oturu....</div><br />

Yorum

Orjinal yazı sahibi: meralsevde
            'Onlar,Allah'a ve ahiret gününe inanırlar; iyiliği emreder,kötülükten men ederler,hayırlı işlere koşuşurlar.İşte bunlar iyi insanlardır...Onların yaptıkları hiç bir hayır karşılıksız bırakılmayacaktır...'

(Ali İmrân Suresi)
            8O 8O vay anam vaaaay buda iyiymiş haa 8O 8O

Yorum

Bu konuya çok cevap geleceğini düşünüyordum ama yanılmışım. Yani herkesin iyi birşeyler yazıp, yazılanlarda herkes kendi olumsuzluklarını düzeltir düşüncesiyle açmıştım konuyu.

Kimse bana sormadı ama ben de cevap vereyim

En iyi insanın şu özelliklerde olması gerektiğini düşünüyorum:
              zamanını boşa geçirmeyen (boş vakti olsa bile birkaç hobi edinerek zamanını değerlendiren),
              kitap-gazete-dergi okuyarak kültürünü arttıran,
              yardımsever,
              çalışkan,
              azimli,
              sevdiğine sadık olan,
              dürüst,
              önyargılı olmayan,
              güvenilir,
              karşı cinsteki arkadaşlarına veya tanımadıklarına kötü gözle bakmayan (bir nevi sapıkça düşünmeyen),
              sabretmesini bilen,
              karşısındaki kişinin duygularını önemseyen ve onu kırmayacak şekilde konuşan,
              herkese adil davranan (mesela öğretmenlerde),
              iyilik yaparken çıkar gözetmeyen,
              dedikodu yapmayan,
              aşağılayıcı şekilde dalga geçmeyen,
              bencil olmayan,
              verdiği sözü tutan,
              dinlemesini bilen,
              saygılı olan,
              dinine uyan,
              şükretmesini bilen,
              haketmediği şeyleri beklemeyen ve bunun farkında olan,
              olduğu gibi görünen-rol yapmayan,
              sağlığı için spor yapan,
              kötü anlarında kendisini kontrol etmeyi bilen,
              kişileri tanımadan haklarında bir düşünceye varmayan,
              şıpsevdi olmayan,
              vefalı olan,
              neşeli olan,
              olumlu düşünebilen,
              kendisiyle barışık olan,
              insanları tanımadan güvenmeyen,
              kendini eleştiren,
              arkadaşlığa değer veren biri...

Şimdilik aklıma bu kadar geliyor. Birisine iyi denilebilmesi için bu yazdığım özelliklerde olması gerektiğini düşünüyorum. Ama tabi iyiden iyiye fark vardır, bu tartışılır ama en iyi insandan bahsedecek olursak bunların hepsi olması gerekiyor bence.

Kendi yazdıklarımla kendimi eleştirecek olursam; her kötü anımda kendimi genellikle kontrol ediyorum ama edemediğim zamanlar da oluyor fakat bunun üzerinde çalışıyorum kişisel gelişim kitapları okuyarak. Dinime mümkün olduğunca uyuyorum... 5 vakit namazımı kılamıyorum ama Kur'ân-ı Kerîm'in meâlini okuyorum, her gün ve her gece yatmadan önce dua ediyor ve şükrediyorum.

Bir de çok şaşırdığım birşeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ezan okunurken insanların ezanı duyduğu halde düzgün oturmadığını-yatmaya devam ettiğini, müziğin sesini kapatmadığını görüyorumda... birşey diyemiyorum çünkü kimsenin kimseye bu konuda karışmaya hakkı yok, ben yalnızca kendi duruşumu düzeltiyorum. Onlara çok mu zor geliyor ezan okunurken düzgün oturmak(!), bilemiyorum. Ayrıca oruç tuttuğum zamanlar bazı arkadaşlarım yanımda birşeyler yerler, tamam ben böyle şeylerden etkilenmem ama benim oruç tuttuğumu öğrenince çok şaşırıyorlar, ben bunu anlamıyorum. "Sen niye tutmuyorsun?" diye sorduğumda "ne insanlar namaz kılıyor da dolandırıcılık yapıyorlar. Onlar tutuyor da ne oluyor?" yerine "oruç tutmak zor geliyor" diyemiyorlar... Bazen düşünüyorum, acaba bende mi bir farklılık var..?

Yorum

slm

meralsevde son noktayı koymuş daha bişey söylemeye gerek yok ama bencesini isterseniz bence o çok iyi diye tabir ettiğimiz insanların ortak paydaları; İnsanlarla aralarındaki mesafeyi en iyi koruyanlardır derim ben...
                LAF BİLİRSEN KONUŞ DA İBRET ALSINLAR LAF BİLMEZSEN SUS DA İNSAN SANSINLAR

Yorum

Tabiki meralsevde'nin bize aktardığı bilgi tamamiyle yeterlidir ama günümüzde de gördüğümüz gibi birçok insan bazı şeylerin farkında olmadan yaşıyor, bu yüzden detayına inme ihtiyacı duydum, belki detaylı olarak yazınca kişiler daha iyi insan olabilmek için olumsuz yönlerinin farkına varıp bunları düzeltir diye...

Yorum

Orjinal yazı sahibi: Arrrslan
                    Tabiki meralsevde'nin bize aktardığı bilgi tamamiyle yeterlidir ama günümüzde de gördüğümüz gibi birçok insan bazı şeylerin farkında olmadan yaşıyor, bu yüzden detayına inme ihtiyacı duydum, belki detaylı olarak yazınca kişiler daha iyi insan olabilmek için olumsuz yönlerinin farkına varıp bunları düzeltir diye...
                    tartışılır bir konu bu meralsevde arkadaşım yüreğinden geçenleri yazmış saygı duyarım elbet..(Oldukçada güzel belirtmiş)

ANCAK iyi insan kavramı kişiye göre değişir ben ataist insanların kötü olduğu inancını taşımıyorum..(bu benim fikrim)
                    Neden mi,çünki din ve inanç kişinin içinde yaşattığı çok kutsal bir değer.

yani inanan inanmayan kavramları iyi insan olmanın tek yönlü kriterleri değildir..

YANLIŞ ANLAŞILMAK İSTEMEM ..
                    bENİM İNANCIM SONSUZ..
                    aNCAK EVRENSEL düşünceme göre durum böyle...
                    İyi insan kötü insan ideolojisiyle değil kişiliği ve davranışları ile değerlendirilmelidir.

Yorum

kendini karşısındaki insanın yerine koyabilen insan iyi insandır
                      SABIRLI İNSANIN ÖFKESİNDEN KORK.....

Yorum

meralsevde yüreğinden geçenleri yazmamış, nereden yazdığını kaynak olarak göstermiş ama tabi aynı zamanda yüreğinden de geçiyor olabilir.

Gerçi ilk başta da anlamıştım fakat detaylarını yazınca belki anlaşılırım diye düşündüm. İyi veya en iyi insanı her yönden ele alın, sınırlama koymayın. Yani yalnızca kişiliği bakımından demiyorum ve böyle bir sınırlama da koymadım.

Burada da psikolojinin bir parçasına örnek var aslında, sınırlama olmadan kişinin kendi düşüncelerini sınırlandırması gibi.

İyi olmayan insanlar her zaman kötüdürler değil sadece, bazı şeylerden de eksiktirler. Yani bir insan iyi değilse ona kötü diyemeyiz, bir kısıma eksik yanları var da diyebiliriz. Ufak bir örnek verecek olursak ezan okunurken müziğin sesini kısmaması gibi, en azından ezana saygı duyanlara saygı duyulmalı değil mi? Bence kişi bunu düşünemediği zaman ona kötü denmek yerine "okadarını düşünemiyor galiba" da diyebiliriz.

En iyi insan denildiği zaman her yönüyle ele alınmalı, yaptığı işten tutun da doğru konuşmasından ve yazmasından. En azından böyle olmalı diye düşünüyorum yani konunun derinine indiğim zaman biraz karışıyor gibi çünkü iyi sıfatı kişinin iyi olduğunu göstermekle beraber bir konuda iyi-başarılı olduğunu da gösterir diye düşünüyorum. Sanırım "iyi insan" halk dilinde sadece kişiliği vurgulamaya yönelik gelmiş. Belki bu konuda iyi düşünemedim ama verdiğim örneğe bakacak olursak "iyi"nin karşıtı burada yalnızca "kötü" olmuyor.

Yorum

Arrrslan görüşler beklediğin gibi olmayabilir..
                          İŞTE bu noktada farklı düşünceler doğuyor buda güzel değil mi..
                          farklı fikirler farklı değerlendirmeler.
                          Bırakalım herkes gönlünden geçeni yazsın....

Yorum

Tabiki sana katılıyorum ama sadece sınırlama olmadığını belirtmek istedim ama sanırım biraz uzunca belirttim...

Yorum

KARAMSARIN DEDİĞİ GİBİ EMPATİ YAPABİLEN İNSAN İYİ İNSANDIR
                              ancak kaçımız davranışlarımızı karşımızdakileri düşünerek engelleyiyoruz ve ya sınırlıyoruz tartışılır ama ben beşte üçlük insanımdır herhalde....
                              UNUTABİLMEKMİ SENİ ASLAAAAAAAA!!!!!!

Yorum

İşleniyor...
                              X