Merhaba, 53 yasindayim. Evli bir kiz Babasiyİm. Uzun yillar basarili! sayilabilecek bir is yasamim oldu. Finans sektorunde Genel Mudurluk yaptim. Meslek hayatimda sergiledigim basarili peerformansa karsin, depresyon hic yakami birakmadi.Yillar icerisinde farkli Psikayatrlar ve Psikologlarla cok sayida terapiye katildim. Yaklasik 2 yil evvel bende travma etkisi yaratan bir olay nedeniyle aniden isimden istifa ettim. Bosluk ve basarisizlik duygusuna dayanamayarak bagimsiz bir is deneyimim oldu. Birikimlerimin buyuk bolumunu bir yil icinde kaybettim.2 yil onceki travma sonrasinda ilk defa bir psikayatr tarafindan Borderline teshisi konuldu. Oysa ben nice unlu psikayatrist ve psikologlara yillarca gitmistim. Simdi yogun bir "terk depresyonu" icindeyim. Eski basarili gunler artik yok. Evliligim (cogu benim hatalarimdan) zedelendi. Benim icin takinti derecesinde cok onemli olan (guvenlik kaygisi) birikimlerimin buyuk bolumunu kaybettim. Borderline farkindaligiyla, eyleme vuran kontrolsuz davranislarimi bu donem neredeyse biraktim. Tabii ki bu durumda geriye sadece "Terk Depresyonu" ve onun yogun etkileri kaldi. Borderline cok zor biliyorum. Ama istiyorum ki benden daha genc olanlar benim yasadigim olumsuz ve zarar veren deneyimleri yasamasinlar. Borderline yonetilebilir ve yenilebilir. Bu noktada Borderline olan birini de en iyi, Borderline olanlar anlayabilir. Forumda yeniyim. Bir dayanisma grubu var mi bilmiyorum. Ancak bu hastalik ve yasam konusundaki deneyimleri yazisarak paylasmak arzusundayim. Sizler (tabii ki bende) cok ozel ve iyi insanlariz. Cocukluk travmalarimizi yenmek icin paylasalim lutfen. herkese selamlar
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
53 yasinda Borderline
Collapse
X
-
borderline olmanızdan ziyade yaşınız ilgimi çekti. ben 50 yaşındayım.
ilk defa forumda benden yaşlı birine rastlıyorum.
bence borderline en etkili olarak ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.
bir borderline hastasının ilaçsız yaşaması oldukça riskli bence.
ilaçlar hastaya göre çok değişebilir. borderline hastalığında her türlü psikiyatrik ilaç kullanılabilir.
-
Evet, yasim 53. Borderline tespiti 2 yil once konuldu. Daha onceki yaslarda hep Depresyon uzerine odaklanilmisti. Psikiyatristim tarafindan bazi ilaclar verildi. Yaklasik 2 ay once ben maalesef ilac kullanimini kestim. Doktorum bunu kendisini cezalandirdigim seklinde degerlendirdi. Doktor kontroluyle ilaca tekrar baslayacagiz gibi gozukuyor. Yasla ilgili olarak; neden ilginizi cektigini yorumlayamadim. mumkunse yasla ilgili dusuncelerinizi (neden ilginizi cektigini) yazarmisiniz
Yorum
-
bu forumda hep gençler var. bizim yaşımızdakilere pek rastlanmaz. yani forumun dedeleri oluyoruz!Orjinal yazı sahibi: Ental View PostEvet, yasim 53. Borderline tespiti 2 yil once konuldu. Daha onceki yaslarda hep Depresyon uzerine odaklanilmisti. Psikiyatristim tarafindan bazi ilaclar verildi. Yaklasik 2 ay once ben maalesef ilac kullanimini kestim. Doktorum bunu kendisini cezalandirdigim seklinde degerlendirdi. Doktor kontroluyle ilaca tekrar baslayacagiz gibi gozukuyor. Yasla ilgili olarak; neden ilginizi cektigini yorumlayamadim. mumkunse yasla ilgili dusuncelerinizi (neden ilginizi cektigini) yazarmisiniz
Yorum
-
benim eşimede %50 nin üzerinde borderline olabilirsin dedi doktor.Önceki doktorumuz dsm4 dedi anlamadım kime inanalım ne yapalım?Borderline nın sadece gün içerindeki dalgalanmalarını yansıtıyor başka hiçbir şey yok.Sabah çok iyi iken akşam üzeri bir karamsarlık hayat bakışta olumsuzluk anlamsızlık feci bir değişiklik.Ne yapacağız bilmiyorum.Şu an ilaç kullanıyor ama pek bir etkisi yok 4 ay oldu ilk zamanlara göre daha iyi ama hala bu sıkıntılardan kurtulamadık.Acaba nöropsikiyatrinin yararı olur mu?Farklı neler yapılabilir bu hastalıktan kurtulmak için?
Yorum
-
Neyzen merhaba, oncelikle esine ve sana gecmis olsun. Borderline olan insan inanilmaz bir bosluk duygusu yasiyor. Guvensizlik, yetersizlik duygulari, insani ele geciren oldurucu bir ruh hali ve bosluk. İlac tedavisi kesinlikle aksatilmaya gelmiyor. İlaclarin kesinlikle birakilmamasi gerekiyor. Bir de sizin desteginiz gercekten cok onemli. Kayitsiz, sartsiz sevginizi dile getirmeniz, ne olursa olsun yaninda olacaginizi belirtmeniz ona sarilip desteklemeniz cok onemli. Biliyorsunuzdur, Borderline'in en onemli hali "terk depresyonu". Bir kere sizin acinizdan bir kaygi hissetmemeli. Diger taraftan icindeki boslugu gidermek icin calisiyorsa is yasamina kesinlikle devam etmeli. Ne kadar sikayetci olunursa olunsun, calismak ve bir sey uretiyor olmak icerideki boslugu onemli olcude dolduruyor.Terapisiz de olmuyor. Terapide saglanan destek bir borderline icin gercekten cok onemli. Terk depresyonu icine girilince bir sure sonra tepkisel davranislar gelisiyor. Borderline icindeki boslugu doldurabildigi muddetce problemsiz gidiyor. En onemli bosluk ise sevgi ve guven eksikligi. Bu nedenle siz cok onemlisiniz. Esinizi tetikleyecek kiskanclik uyandiracak davranislarda kesinlikle bulunmamaniz gerekiyor. En onemli destek sizin kosulsuz sevginiz, terapi ve duzenli ilaclar. Eger esiniz icindeki boslugu dolduracak bir is ya da ugras, hobi yaratabilirse bu olumsuzluklardan cok az etkilenir. Umarim her sey gonlunuzce olur
Yorum
-
Evet vardi. Karamsarlik, ice donuklukle disa donukluk arasinda gidip gelmeler oluyordu. Durumu "yabancilasma" gibi felsefi kavramlarla aciklamaya calisiyordum. Lise son yilinda duzgun bir iliskiyi terkedip, rastgele iliskiler kurdum. İs hayatimda donem donem depresyon, donem donem cok yaratici ve atak calisiyordum. Evlilik hayatimda da cok gelgitler yasadim. Basarili gecen bir donemi, bir sure sonra bosluk, anlamsizlik ve depresyon takip ediyordu. İs hayatimda mukemmeliyetciydim. Herkesi memnun etmeye azami caba gosterirdim. Ancak Borderline teshisi gecen yil konuldu. Yasamimin buyuk bolumunde antidepresanlar eslik etti. Tabii bir ara is yemekleri v.b derken asiri alkol kullanimi basladi. Alkol sonrasi esimi ve cevremi suclamalar, kirici davranislar falan.
Yorum
-
yinede başarılı iş hayatınız,uzun sürmüş bir evliliğiniz geçmişte bunların üstesinden büyük ölçüde gelebildiğinizi gösteriyor. Keşke evliliğiniz devam edebilseydi sanırım sevgi sırtımızı dayayabileceğimiz en önemli sığınak ,iyileştirici etkisi ile birçok hastalığın bile ortaya çıkmasını engelleyebiliyor yada şiddetini azaltıyor.
Konulan teşhisle anlamlandıramadığınız davranışlarınıza olan farkındalığınız arttığı için ilaç ve terapiyle çok iyi sonuçlar alıp eskiden attığınız köprüleri belki tekrar kurar yolunuza devam edersiniz
Yorum
-
Arkadaşlar faydalı olur diye yazayım istedim.
Bana birileri yıllar önce bu tavsiyelerde bulunsaydı BELKİ onca yılımı ilaçlarla(Kimyasal ve bitkisel bir sürü deneme ile) geçirmek zorunda kalmazdım.
Gelelim benim yaklaşık 10 yıllık tecrübemle bulduğum yöntemlere(aradan geçen 2 yılda tavsiyelerimi birazcık güncelledim. Yanlız bu yazdıklarımda gerçekten 10 yıllık çekilen sıkıntıların, konuşulan doktorların, yoktan yere gecenin bir yarısında acil kapılarında beklemelerin, geçirilen onca anksiyete ataklarının,3 er 5 er kullanılan ilaçların, sıkıntılı geceleri aglayarak geçirmenin, kimseyle paylaşamamanın, bunalımların okunan makalelerin, ödenen maddi manevi bedellerin izleri var. O yüzden önemseyin, okuyup geçmeyin derim. Bazen Amerikayı yeniden keşfetmek çok maliyetli oluyor.
Önerilerim:
-her gün yada en az iki günde bir, 30 dk-45 dk arası spor(30 dk koşu 30 dakika bisiklet olabilir mesela, gerçekten ter atmamız ,enerji boşaltmamız, gerekiyor).emin olun en kaygılı, en depresif anlarımda dahi beni düzlüğe çıkartıyor.
-Bazılarına garip gelebilir ama "hacamat" yapmanızı yada yaptırmanızı tavsiye ederim.Evet hacamat hemde kafa kısmından yapılan hacamat ; Zihinsel olarak çok iyi hissettiriyor, kaygıyı azaltıyor. zihinsel bir huzur yaşanıyor 2 seansta farkı görürsünüz. İlk başta bana önerildiğinde bende garipsedim ama cesaret edip denedim, sizde deneyin 50 tl e yapan yerler var, temiz bir yer bulun yaptırın)
-Mutlaka ama mutlaka şükür edilecek şeylerin listesini yapın, elinizdeki güzel şeyleri ,sağlığınızı yada hayatta ve size destek olan kimseleri düşünün dilinizle söyleyin ve moraliniz bozuk olduğunda oturup güzel bir kağıda tekrar tekrar yazın(güzel bir müzik eşliğinde olabilir), emin olun bir sürü şey var şükür etmek için arayın bulun (ben bazen bulmakta zorlandığım halde arıyordum ısrarla ve sonunda buluyordum.) zamanla bu düşünce yöntemi karakteriniz haline geliyor(hergün yeni şeylere şükür edin lütfen çok fazla eskilerin tekrarı olmasın), otomatik bir olumlama mekanizması artık zihninizde işlemeye başlıyor. ve en önemlisi şükür edilecekler listesi zamanla kabarıyor, yani güzel lutuflar hayatınıza damlamaya başlıyor.
Birde arkadaşlar 2 şey varki çok muhteşem birçoğunuzdan büyügümdür emin olun ben ancak bu yaşımda anladım onları. ne mi onlar?
Arkadaşlar onlar "Dua" ve "Sabır" bütün ideolojilerden, siyasetten, tüm izmlerden, şuculardan, buculardan, arınıp sadece ona elleriniz açın ve dua ve sabırla isteyin.
O'ndan hem şifa hem sabır hem olgunluk hem güzel ahlak hem samimiyet hem şahsiyet isteyin ve sabır edin görün bakın inşallah güzel bir döngüde bulacaksınız kendinizi.(Keşke 10 yıl önce bunları bilseydim diye aklıma geliyor ama bunada çok şükür diyorum sonra mutlu oluyorum
)
Hayatta kusur kesinlikle dışarda değil kendimizde, herkes yaptığının karşılığını görüyor. yada gelecek mükafatın bedelini peşin ödüyor,olgunlaştığımız, enginleştiğimiz ölçüde hayat bizim için huzurlu hale geliyor.
Arkadaşlar 3 şey önerdim ama emin olun yıllarımı verdiğim en az 10'larca alternatif içinden benim mühim bulduklarımı yazdım.
10 yılda Denediklerim:Piyasadaki 6 çeşit antidapresan. uyarıcı metilfenidatlar, modiodal, wellbutrin, vitamin takviyeleri, notropil, arcalion, stimol, ginseng, terapiler, eft yöntemi, secret olumlama ve daha aklıma gelmeyen bir sürü yöntem ,tavsiyeler ve ilaçlar
hepimize inşallah bu özellikler nasip olur.
Başınızı ağrıttı isem kusuruma bakmayın lütfen.
Ama bir kişiye bile belki faydalı olurum diye paylaşayım istedim.
Herkese huzurlu,sağlıklı günler dilerim.
Yorum
-
Galiba bir yanlis anlasilma var. Esimden ayrilmadim. Sikinti ve bazi krizler yasadik. Ama birlikteyiz. Umutsuz degilim. Borderline isleyis mekanizmasini ogrenmeye calisiyorum. Terapi devam ediyor. Esim destek veriyor. Kiriklik ve kirginliklar tabii ki var. Simdi yaralarimizi sarmaya calisiyoruz. Borderline olan tum arkadaslara tavsiyem, terk depresyonu nedeniyle fevri davranislarini engellemek icin cok dikkatli olmalari. Kirilan cam parcalari cok zor toplaniyor. Bir de ne kadar sikayetci olurlarsa olsunlar, hic bir sekilde islerini birakmamalari. Borderline bazen kontrolsuz riskler aldiriyor.Borderline boslufunu doldurmak icin is ve uretmek cok onemli. Lutfen kritik bir karar alirken buna cok dikkat etsinler
Yorum
-
haklısınız,yanlış anlamışım..Orjinal yazı sahibi: Ental View PostGaliba bir yanlis anlasilma var. Esimden ayrilmadim. Sikinti ve bazi krizler yasadik. Ama birlikteyiz. Umutsuz degilim. Borderline isleyis mekanizmasini ogrenmeye calisiyorum. Terapi devam ediyor. Esim destek veriyor. Kiriklik ve kirginliklar tabii ki var. Simdi yaralarimizi sarmaya calisiyoruz. Borderline olan tum arkadaslara tavsiyem, terk depresyonu nedeniyle fevri davranislarini engellemek icin cok dikkatli olmalari. Kirilan cam parcalari cok zor toplaniyor. Bir de ne kadar sikayetci olurlarsa olsunlar, hic bir sekilde islerini birakmamalari. Borderline bazen kontrolsuz riskler aldiriyor.Borderline boslufunu doldurmak icin is ve uretmek cok onemli. Lutfen kritik bir karar alirken buna cok dikkat etsinler
Yorum
-
MERHABA,
Ben 38 yaşındayım . İyi bir işim var. Fakat hayatım özellikle son 4 yıldır cehennem gibi. Daha önce de bazı şikayetlerim vardı ama daha eğitim dönemindeydim ve buna bağlı zor günler geçiriyordum. Devamında ise geçmediği gibi daha da kötüleşti. Yetersizlik hissi, kendini herşey için suçlama vb. İyi günlerimin sayısı çok az nerdeyse. Bir yıl önce cesaret edip psikiyatr'a gittim ve borderline teşhisi aldım. Bana Efexor başladı. İlaçın tüm yan etkilerini gördüm. Doktorum herhangi bir terapi önermedi ve bende soğudum. Şimdi ilaçda kullanmıyorum. Tedavi konusunda kafam karışık. Kendim telkinlerde bulunuyorum. Her zaman işe yaramıyor maalesef. Bu konuda bana önerileriniz var mıdır? Nasıl bir tedavinin faydası olabilir? Kendi kendimi rahatlatabilirmiyim? Deneyimlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.
Yorum

Yorum