Duyuru

Collapse
No announcement yet.

narsistik kişilik bozukluğu

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• narsistik kişilik bozukluğu

Narsistik kişilik bozukluğu kendini mükemmel görmek, başkalarını düşünmemek ve başkaları tarafından yargılanmaya aşırı hassasiyet olarak tanımlanabilir. Sadece kendini düşünmek ve davranışlarının başkalarına olan etkisini umursamamak bu kişilerin en temel özellikleridir.

Narsistik kişiler genelde ilgi odağı olmayı, dikkat çekmeyi ve olayları control etmeyi isterler. Başkalarının hayranlığını ve sevgisini kazanmayı şiddetle arzularlar. Kendileri hakkında mükemmelliyetçidirler. Dikkati üzerlerine toplamak için tiyatromsu krizler yaratabilirler. Bu kişiler herkesin ve herşeyin kendilerine bağlı olması gerektiğine inanırlar.

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler mükemmele ulaşmak için aşırı derecede çaba sarfederler. Birisi kendilerini yada yaptıkları işi eleştirdiğinde büyük bir öfke ile tepki verirler ve saldırganlık gösterebilirler.

Diğer taraftan bazı Narsistik kişiler ihtiyaçları olan tüm ilgi ve dikkati çekmelerine yetecek kadar yetenekli ve başarılı olabilirler. Böylece her hangi bir problem yaşamazlar ve gayet sağlıklı görünebilirler. Bu durumda bile hala kendilerinden bekledikleri normal üstü beklentileri nedeniyle tam olarak tatmin olmayabilirler.

Narsistik kişiler genelde kendi değerlerini fazlası ile abartırlar. Sürekli olarak yeteneklerini olduğundan fazla gösterirler, ukala, gösteriş meraklısı ve kendini beğenmiş görünürler. Kendilerinin herkesten daha üstün olduğuna inanırlar. Bu şekilde düşündükleri sürece kendilerini güvende ve mutlu hissedebilirler. Kişiliklerinin olumsuz taraflarını genelde inkar ederler yada mantıklı açıklamalar getirirler. Fakat kişi eğer önemli başarılara imza atamaz ise büyük bir ikilem yaşamaya başlarlar. Bunun sonucunda kendilerini sahtekar, boş ve mutsuz hissederler.

Bu kişiler duygusal olarak uç noktalarda yaşarlar; dolayısıyla ya kendilerini mükemmel görürler ya da utanç içinde kahrolurlar. Başka insanların onaylaması ile kendilerini mükemmel hissederler, gururlu, kibirli ve mağrur olurlar, kendi kendilerine yetebilirler. Başkalarının onayı olmaz ise yada kesilirse birden kendilerini aşağı hissederler, çirkin olduklarını düşünürler, kıskançlık ve haset duyarlar ve kendilerine olan tüm güvenlerini yitirirler.

Narsistik kişiler başkaları ile işbirliği yapmakta zorlanırlar çünkü dikkatleri hep kendi üzerlerinde olur. Yaptıkları her işte insanların hayranlığını kazanmaya ve mükemmelliklerini ve üstünlüklerini ıspatlamaya çalışırlar. Başka insanların duygularını yada ne yaşadığını algılayamazlar. Empati yapamazlar ve ender olarak bir insana duygusal olarak bağlanabilirler. Eğer başkalarının ihtiyaçlarını sezebilirlerse bunu o kişilerin zayıflıkları olarak değerlendirirler.

Narsistik kişiler başkalarının kendi rahatları ve mutlulukları için başka insanların isteklerinden vazgeçmeleri gerektiğine inanırlar. Sadece bir şeyi istiyor olmaları elde etmek için yeterli bir nedendir. Başkalarından özel muamele görmeyi hakettiklerine inanırlar. Bu insanlar genelde başkalarına haset ederler ve diğer insanlarında sürekli kendisini kıskandığını düşünür. Başka insanların sahip oldukları değerleri ve başarıları kıskanır.

Bu kişiler çoğunlukla başkalarının kendilerini nasıl algıladıklarına dikkat ederler, dolayısıyla değerli, üstün saydıları, özel yada yüksek statüye sahip insanlar ile olarak kendi değerini arttırmaya çalışırlar.

Narsistik kişilerin başkaları ile olan ilişkileri sorunludur çünkü aşırı ilgi ihtiyaçları ve başkalarının duygu ve düşüncelerini umursamamaları yüzünden insanlar uzaklaşırlar. Sosyal olarak aktif, keyifli ve cazip olabilirler fakat insanlara karşı sorumsuz ve kibirlidirler.

Özel ilişkilerinde narsistik kişiler eşlerinden karşılıksız sevgi ve ilgi isterler buna karşılık hiç bir sorumluluk almazlar. Bu kişilerin bir ilişkiye girmesinin iki nedeni vardır; ya arzu ettikleri bir noktaya ulaşmak (mevki, para, pozisyon vs) yada mükemmelliklerini sürekli onaylayıp destekleyecek birine duydukları ihtiyaç. Narsistik kişiler ile birlikte olan insanlar çoğunlukla daha once Narsistik bir anne yada babaya sahip olmuş kişilerdir, öyle ki çocukluklarında sömürünün ve ilgisizliğin sevgi olduğunu öğrenmişlerdir. Dolayısıyla Narsistik bir eş ile birlikte olduklarında kendi haklarını aramayı düşünmezler ve ilişkilerinde kalarak eşlerinin kendilerini hiç bir karşılık vermeden kullanmalarına izin verirler.

Narsist kişiler toplumsal sorumlulukların kendileri için geçerli olduğuna inanmazlar. Karşılığında hiç bir şey vermeden başkalarının kendilerine hizmet etmesini beklerler. İstekleri olmadığında sözlü saldırılar, sinir krizleri, duygusal, fiziksel yada cinsel taciz ile tepki verebilirler. Birisi çıkıp bencil ve sömürgen yapılarını yüzlerine vurmaya kalkarsa aşağılayıcı ve saldırgan olabilirler.

Mükemmel olduklarına dair inancı koruyabilmek için her tür davranışı gösterebilirler; değerlerini değiştirebilir, yalan söylemek, aldatmak, inkar etmek ve hatta gerekirse suç işlemek.

Tam olarak hastalığın sebebi bilinmiyor ama bazı araştırmacılar çocuklukta yaşanılan tecrübeler ile bağlantılı olduğunu öne sürmüştür. Hastalık genelde ergenlik çağının başında ortaya çıkmaya başlamaktadır.

alıntı.
    küçük dere, denize ulaşınca; şaşırır işte...

odyssey her insanın narsist duygulara biraz ihtiyacı vardır....

ve her insanda az çokta vardır....

Yorum

narsist tecrübe

selamlar
      7 yıl bir narsistle yaşadım. inanılmaz bir yaşamları var. minik bir tanrılar. gelişmiş bir bozukluğu olan birisi ile yaşamak imkansız. UZAK DURUN.
      SİZ MUTSUZ OLMALISINIZKİ O MUTLU OLSUN.
      sizi yok sayarlar.
      basit bir örnek.
      devlet dairesinde kuyruk beklemek onlar için hakarettir. en öne geçer işi görür ve çekip gider. bu arada sakın laf etmeyin. eleştiriyi kaldıramazlar ve sizi parçalarlar.

offf offf

Yorum

Narsistik kişiler genelde ilgi odağı olmayı, dikkat çekmeyi ve olayları control etmeyi isterler. Başkalarının hayranlığını ve sevgisini kazanmayı şiddetle arzularlar. Kendileri hakkında mükemmelliyetçidirler. Dikkati üzerlerine toplamak için tiyatromsu krizler yaratabilirler. Bu kişiler herkesin ve herşeyin kendilerine bağlı olması gerektiğine inanırlar.
        Bana narşist (kendini beğenmiş diyenlerin asıl kendileri beğeniyormuş) Narşistlerin istilasına uğramışımda haberim yokmuş. Ancak bu kadar net yazılır. Okuyunca şaşırdım vallahi.

Peki onlardan korunmanın yolu yokmudur arkadaşlar? Tavsiye lütfen....
        Hayat Dediğin, Allah İçin Değilse; Ne Çıkar Kainat Önünde Eğilse!...

Yorum

...elden geldikçe minimum polemik zeminine girmek ve sosyal yaşam alanında, manevi ya da maddi alış/verişi, elden geldiği kadar en alt seviyede tutmak sanırım 'önlem' bazında etkili olabilir. bu tamamen kişisel görüşüm yalnız. : )

Yorum

Bende o yolu deniyorum ama malesef pek başarılı olduğum söylenemez

Yorum

Orjinal yazı sahibi: sevde_ View Post
              Bende o yolu deniyorum ama malesef pek başarılı olduğum söylenemez
              ...o zaman durum için biraz daha kişisele inmek gerekebilir. halledilememiş meseleler, içte kalmış bazı durumlar, kıskançlık, rekabet gibi bir sürü faktör de işin içinde olabilir.

Yorum

Malesef öyle, rekabet doğru. birde ben onaylamadığım için onları daha çok hırslanıyorlar. Herkese onaylattılar kendilerini ben onaylamadım, o yüzdende çok sıkıntı veriyorlar. İnanılmayacak derecede herşeyi deniyorlar, sürekli iltifat bekliyorlar benim dilimden ama daha çok beklerler, ben gerçek olmayan birşeyi asla memnun olsun diye söyleyemem kimseye. İçimden gelmeli.tıpatıp yukarıda yaptığım alıntı onları özelliklede birisini anlatmış. (iş yerimden bir bayan) Ben gerçekten çok mükemmeliyetçi bir insanım ama beğendiğim zamanda söylerim muhakkak, saklamam içimde. Saklarsam zaten o zaman kibirli ve kıskanç haset bir insan olurum. Ama o bayan gerçekten eminimki narşist bir insan. Kendinden iyiyi vede ondan başkalarıyla ilgilenilmesinden hiç hoşlanmıyor, direk birşeyler yapıp ilgiyi kendine çeviriyor.Bana bulaşmasında ne yaparsa yapsın.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: adalya View Post
                  selamlar
                  7 yıl bir narsistle yaşadım. inanılmaz bir yaşamları var. minik bir tanrılar. gelişmiş bir bozukluğu olan birisi ile yaşamak imkansız. UZAK DURUN.
                  SİZ MUTSUZ OLMALISINIZKİ O MUTLU OLSUN.
                  sizi yok sayarlar.
                  basit bir örnek.
                  devlet dairesinde kuyruk beklemek onlar için hakarettir. en öne geçer işi görür ve çekip gider. bu arada sakın laf etmeyin. eleştiriyi kaldıramazlar ve sizi parçalarlar.

offf offf
                  Parçalama lafı biraz hafif kalmış desek)) Çünkü belli bir dayanakları olmadıkları müddetçe kolay kolay kimseye saldırmazlar.Heleki güvendiği yada destek almadıkları bişeyleri olsun kuyruklarını kıstıra kıstıra kaçarlar.Eğer destekleri varsa herneşekilde olursa olsun nevar neyok sonuna kadar kullanırlar.Korkusuz korkak hesabı....(Genelde ya annelerine yada en sıkı arkadaş ortamına güvendikleri için bunları yaparlar.Karşı tarafın zaafları varsa onlarıda eniyi biçimde kullanırlar).Maalesef ben bu duruma babam tarafından maruz kaldığım için bunları söyleme gereği duydum.Bu tip insanları ekarte etmeden önce konuşup anlaşma yoluna gidilmeli.Genelde çoğu bu durumu zayıflık olarak gördükleri için konuşmaya zor ikna olurlar.Her yolu denediniz hala adam olacağı yok ozaman kendi zaaflarınızı kuvvetlendirip üstüne yürüyün yada beraberseniz terkedip gidin.Gerisi zaten arka arkaya gelir.Zamanla kendi kendilerini çökertmeye başlarlar.Çok aciz duruma düşerler.Benden söylemek.

Yorum

Peki birşey soracağım. Bu rahatsızlığın tedavisi nedir?
                    Yani Depresyon, OKB, PA gibi rahatsızlıklar için ilaç tedavisi ve terapi olduğunu biliyorum. Ama Narsizm için ilaç ben hiç duymadım.

Var mıdır?

Nasıl tedavi edilir?
                    Olduğumuz her şey düşüncelerimizin sonucudur
                    -Buda-

Yorum

bende bu da var herkesin ben le ilgilenmesini istiyorum.birsürü sorun var ne yapacam ?
                      ....Engeller Takılmak İçin Değil,Aşılmak İçindir....

Yorum

bu sorunu yaşayan arkadaşlar doktorla görüşmeli tamam ama ,başkası onları nasıl gorucek,nasıl algılayacak onu da cidden düşünmeli.
                        yakın çevresınde cıddı narsıst ınsan olanın da işi zor.ne kadar kendınızı yok saysanız,gorunmez yapsanız da yetmez doymuyuor bu ınsanlar.en sonunda bu narsıst kısılere karsı duvar gıbı davranmaya basladım.ölsende kalsanda yuzumu çevırıp de bakmam sana ,gozumun ucuyla bıle ılgı gostermem dıye soylemedım bıle.bu derece ılgısız davranınca anlıyolar.mecbur kendılerıne cekı duzen verıyolar.

yazıma sımdı bı bakınca narsıst bı hava mı esmış nedir aman allahımo kadar sinir oldugum ınsanlar gıbı mı oldum yoksa

Yorum

Narsizm e dair bir görüş

Kendisini anlamaya ve anlatmaya kabiliyeti olan bir tip olarak değerlendirildiğinde narsistler oportünizm in pençesinde bir kimlik ve kişilik arayışı içerisinde yaşar. Benzer bir biçimde çevrelerine hükmetme isteği teşhis aşamasında yardımcı örneklemeler sunar.. Bu nedenle narsist kişiliğin en önemli özelliklerinden biri yüksek benlik algısının kırılganlığı ve üst düzeyde bir kimlik çatışmasının sürekli yaşanıyor olmasıdır..
                          Kavramsal literatürde insan psikolojisindeki özgüven unsurunun "kendine tapınma" boyutuna gelmesi hitler vari bir paranoya nın altyapısını oluşturur.. "Zaferi sonsuza dek yaşamak, Mağlubiyeti ise gerçek bir ölüm olarak nitelendirmek" gibi bir arzu içerisindedirler.. Bu durumu kısaca tanımlamak için "DUYGUSAL TUTARSIZLIK"tanımı kullanılabilir.. Çözüm önerisi arayanlara ise içsel bütünlüğü sağlayacak psikolojik destek unsurlarından yararlanmalarını ve benlik düzeyini düşürmeden de mutlu olunabileceğini ıspat edecek uğraşlarla bir süre yalnız kalmalarını tavsiye ediyorum.. Zira bu şekilde iç benliklerindeki kayıp kimlikleri ile yüzleşecek aynalarla kavga etmekten vazgeçip ruhsal doyumun farklı boyutlarını yaşayabilecektir.. Bu ise başlı başına bir süreç meselesidir ve çok boyutlu bir yaklaşım gerektirir.. Uzman desteği almakta fayda var..

Yorum

Bunları söylerken şunu da düşünmek lâzımdır;

Dünyanın kaderini değiştiren, başarılı, güçlü ve üretken insanların hemen hepsi de narsist eğilimli kişilerdir...

Yorum

Benim narsist kişilik bozukluğum var. Bu yazı 23 Mart'ta kendi hakkımda yeni bir bilgi edinmeme neden oldu. Benim narsizmim genel olarak kendime zarar veriyor. Sebeplerinin daha ortaya konmadığı söylenmiş ama benim bakış açımdan sanırım fikir edinebiliriz. Küçüklükten beri ilgisizlik, küçük düşme, utanç, ihmal edilme ile karşılaşıyorsanız egonuz dibe çekilir. Kimlik arayışı sırasında (Tvde, sinemada, kitaplarda kahramanlardan söz edilir ve kahramanlar daima yalnızdır, yalnız büyümüştür, sonradan kabul görmüşlerdir) ya da egosu dibe çekilmiş bir kişi için en iyi kostümün mükemmelliyet olduğunu düşünmeye başlarsınız. Kişi bilinçaltına "kahraman, mükemmel, en güzel, en..." olduğu bilgisini kazımaya başlar farkında olmadan ve bu zamanla bir kişilik bozukluğu halini alır.

Benim narsizmim tehlikeli bir noktaya doğru gidiyor. Ne acı ki geçmişi, bizi biz yapan ana sebebi değiştiremiyor, yok edemiyoruz.

Yorum

İşleniyor...
                              X