Orjinal yazı sahibi: tears in heaven
View Post
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Yardım edin. :(( Cennet, rıza ve erdem üzerine! :(
Collapse
X
-
Ben,"iyiliğin de bir sınırı var, olmalı..." derken, zaten aynı şeyi kastetmiştim... Yani, senin örneklediğin ve benzeri gerekçelerle iyiliğin sınırlanabileceğini yazdım... Sen, yukarıdaki 2. cümlenle tamamen benim görüşümü teyit etmiş oluyorsun... Bu durumda, ilk cümlendeki "iyiliğin bir sınırı olduğunu düşünmüyorum" derken, bir genellik ve istinasızlık hükmü koyuyorsun ortaya.. Ama devamında bunun istisnası (veya bizim mutabık olduğumuz şekliyle; kendimizi muhtaç etmemek şartıyla) olabileceğini yazıyorsun (ki, bu şekliyle her ikimiz de bu görüşte buluşuyoruz) Bu durumda; "iyiliğin bir sınırı olduğunu düşünmüyorum" kesin hükmü havada kalmış olmuyor mu? (Bu kesin yargının dışındaki görüşlerinde aynı şeyleri düşündüğümüzü yukarıda açıkladım zaten...)Mutluluk;paylaşmaktır...
-
Orjinal yazı sahibi: hkayac View Postneden? biraz düşünürsen allah için yapıyorum dediğinde bile onun onayını almak için yapıyorsun. onayını alırsan iyi kul olup cennete gidersin. peki onayını almasan ne olur? sen kötü kul olursun... tanrı seni cennetine almaz. yerin cehennem olur. bunu bildiğin için, cennete girmek istersin ve tanrının istediği gibi bir kul olmak için iyi insan olmanın gereklerini yerine getirirsin... erdemli olmak da aynı şekilde... hepsi sonuçta senin kişisel mutluluğunu sağlamay yönelik davranışlardır. bu da bencillik değildir de nedir?
neden sadece cenneti kazanmak yada yapılan iyilikler için mükafatlandırılmak...sizi yaradanın sizi sevmesi,sizin için bi anlam ifade etmiyor mu?Rabbim kahrındanda cennetine sokabilir lutfundanda...siz ibadetinizi gerektiği gibi yapabilirsiniz ama ameller niyetler dorultusunda şekillenir..sevgisini gözetmeden yapılan iyiliğinde bana göre bi manası yok..ayrıca dip not..Allah ın 99 ismi var ama tanrı dıye bır ismi yok belirtmek istedim..muhabbetle
Yorum
-
Bu konuda "genel" olarak bir şeyler daha söylemem gerekirse; "İyilik"; hiçbir karşılık ve menfaat beklemeden yapılırsa "iyilik" olur... İşin içine bu tür şeyler girerse o "iyilik" olmaktan çıkar başka bir şey olur... İyilik; "iyi" den gelir... Güzel bir davranıştır yani... Aynen, diğer güzel davranışlar gibi... Aynı zamanda bir "erdem"dir de... "Erdem" normal, yapılması gereken şey demek değildir... Erdemler, insanlar arasında "fark" yaratır... Çünkü, herkes tarafından yapılmazlar... Aynen, iyiliğin herkes tarafından yapılmadığı gibi...Mutluluk;paylaşmaktır...
Yorum
-
Sayın tears in heaven.Güzel kardeşim konun çok güzel, hoşuma gitti.Şimdi bir insana, hayvana iyilik yaptığında elbette bu insani bir duygudur ve normal olan herkes bunu yapar.İnsana iç huzuru verir.Sevap da takdir toplama düşüncesi de elbette olmamalı.Hayvan aç.Ben yemek verince Allahım sevap yaz diye mi veriyorum.O hayvanı doyurmak ilk amaç.Ama şu konu da var ki mesela insanlar haramlardan kaçarken "cennet umudu, cehennem korksuu değil Allahım senin rızan için" diyrlar ya bunu da ben anlayamıyorum.Elbette allah rızası ama.Korku ve ümit de yadsınamaz.
Yorum
-
Sevgili dreamer... "insanlar haramlardan kaçarken cen.umudu, ceh. kor. değil. Allah rızası için" diyorlar ya, bunu da ben anlayamıyorum" demişsin... Konuyu şöyle açıklamaya çalışalım: İnsan cennet üm.-cehennem kor. ile davranışlarını düzenler... Bu, işin en yalın halidir... Ama bazı insanlar da vardır ki, bu düşüncelerin de ötesine geçerek(yani, bu konuda hiçbir amaç gütmeden) "Allahım, sırf senin Rızan için, Senin hatırın için, seni sevdiğim için..." der ve yapar... Buna, literatürde; "İhlâs" denir...Mutluluk;paylaşmaktır...
Yorum
-
bence ınsan burda yalnızca allaha ınanarak yapılmalı cennet cehennem kavramlarına bu kadar takılmamalı eger ınsan cennete gırmek için sırf tek bunun için yapıyosa o kişi eksik musluman dır tam musluman allaha ınanırHayatta yapabileceğiniz en büyük hata,
sürekli bir hata daha yapacağımız KORKUSUDUR!
Hayat budur.Onu hissedin , onu yaşayın ve ondan hoşnut kalın .
Yorum
-
serena... bu sözlerin iyilik, yardım, fedakârlık v.s. davranışlar içinse doğru kabul edilebilir... Ama konuyu biraz daha öteye götürüp, işin içine ibadetleri de katarsak, işte orada durmak lazım.. Çünkü, ibadetler konusu biraz derin ve biraz teferruatlı.. bu kadar "kesin" konuşmak pek doğru olmayabilir..Orjinal yazı sahibi: serena View Postbence ınsan burda yalnızca allaha ınanarak yapılmalı cennet cehennem kavramlarına bu kadar takılmamalı eger ınsan cennete gırmek için sırf tek bunun için yapıyosa o kişi eksik musluman dır tam musluman allaha ınanırMutluluk;paylaşmaktır...
Yorum
-
pekı nasıl görulmesı gerekıyoOrjinal yazı sahibi: POZİTİF View Postserena... bu sözlerin iyilik, yardım, fedakârlık v.s. davranışlar içinse doğru kabul edilebilir... Ama konuyu biraz daha öteye götürüp, işin içine ibadetleri de katarsak, işte orada durmak lazım.. Çünkü, ibadetler konusu biraz derin ve biraz teferruatlı.. bu kadar "kesin" konuşmak pek doğru olmayabilir..Hayatta yapabileceğiniz en büyük hata,
Yorum
-
evet ibadet sence bır ınsan cennet ve cehennem kavramına lafım yok ama bu düşünceler varken eger bır karşilik düşüncesı varsa o kişi tam musluman dıgıldır bu oruç tutmaya benzer butun gun aç kalırsın ama yalnızca aç kalmaya bakan bırı oruç tam olmaz her anlamda oruç tutulmalıdırOrjinal yazı sahibi: POZİTİF View Posterdemli davranışlardaki düşüncenin doğru kabul edilebileceğini söylemiştim... ibadetler konusunda mı
diyorsun?Hayatta yapabileceğiniz en büyük hata,
Yorum
-
ibadet konusu farklıdır.. erdemli davranışlara benzemez.. mesela, bir insan ibadetlerini cennet umudu veya cehennem korkusuyla yaparsa da yine ibadetini (görevini) yerine getirmiş olur.. Bu durumda kesin ifadelerden kaçınmalı ve "böyle yapanlar tam müslüman değildir" şekilli yorumlardan kaçınmalıyız... tabii, ibadet var, ibadet var.. bazıları sadece borcunu öder, görevini yerine getirir, üzerine çok fazla sevap almış olmayabilir.... yine, aynı şekilde bir insan sadece aç kalarak ibadetini yerine getirmiş, borcunu yerine getirmiş olabilir... bu kişiye senin orucun olmaz diyemeyiz... Burada da oruç vardır, oruç vardır; derece derece yani... Ama, bütün bunların ötesinde; kimin ibadetlerinin kabul olup olmayacağını Yalnızca O bilir.. yani; Yaradan... biz bu konuda fazla karar verici ve yargılayıcı olmamalıyız... bu konu uzun gider serena... daha yazılacak çok şey var da yer yok...Orjinal yazı sahibi: serena View Postevet ibadet sence bır ınsan cennet ve cehennem kavramına lafım yok ama bu düşünceler varken eger bır karşilik düşüncesı varsa o kişi tam musluman dıgıldır bu oruç tutmaya benzer butun gun aç kalırsın ama yalnızca aç kalmaya bakan bırı oruç tam olmaz her anlamda oruç tutulmalıdırMutluluk;paylaşmaktır...
Yorum
-
Bol bol Kuran oku bence ancak bu şekilde anlarsın sorunun cevabını... Hayırlarda yarışmak olmalı.. İlk olarak iman edersin sonra Rabbinin hoşnutluğunu sağlayacak ameller yaparsın. Dünya sınav yeridir Kim en iyi işleri yapacak ölçülürüz...
Yorum
-
haklısın ama burda asıl demek ıstedıgım hangı duygularla yapıldıgı onemlıdır tabı kımse bılemez yıne ama bu benım kendı düşüncem benımde herkez çok ıyı musluman yada ıbadet yapcak dıye bışey yok ama benım ınandıgım eger o yapılan ıbadet kalpde yerı yoksa pek degerı olmaz gıbı gelıyo dınde bıle nıyet herşeyden önce gelır namaza bıle nıyetle baslanır ama yıne kımsenın kalbını bılemeyız ama ıbadet yaparken hangı duygularla yapıldıgı onemlıdır dıyım kısaca burda bıtırıyımOrjinal yazı sahibi: POZİTİF View Postibadet konusu farklıdır.. erdemli davranışlara benzemez.. mesela, bir insan ibadetlerini cennet umudu veya cehennem korkusuyla yaparsa da yine ibadetini (görevini) yerine getirmiş olur.. Bu durumda kesin ifadelerden kaçınmalı ve "böyle yapanlar tam müslüman değildir" şekilli yorumlardan kaçınmalıyız... tabii, ibadet var, ibadet var.. bazıları sadece borcunu öder, görevini yerine getirir, üzerine çok fazla sevap almış olmayabilir.... yine, aynı şekilde bir insan sadece aç kalarak ibadetini yerine getirmiş, borcunu yerine getirmiş olabilir... bu kişiye senin orucun olmaz diyemeyiz... Burada da oruç vardır, oruç vardır; derece derece yani... Ama, bütün bunların ötesinde; kimin ibadetlerinin kabul olup olmayacağını Yalnızca O bilir.. yani; Yaradan... biz bu konuda fazla karar verici ve yargılayıcı olmamalıyız... bu konu uzun gider serena... daha yazılacak çok şey var da yer yok...Hayatta yapabileceğiniz en büyük hata,
Yorum

Yorum