Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Düşünce üretememek, cümle kuramamak....

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

Merhaba

Googdan kendi sorunum ile ilgili arama yaptığımda 3. sırada yıllar önce kendi açtığım konuyu buldum. Bu siteyi unutmuşum. 20 bine yakın kişi bu yazıyı okumuş . Biraz şaşırdım tabi bir çok kişi benım gibi yada buna benzer sorunlar yaşıyor. Aradan geçen 4 yıl sonra durumumla ve bu sorunu yaşayanlar için bir kaç önerim olacak.

Şu an 29 yaşındayım. küçüklüğümden beri devam eden sorunumun çözümü için 4 yıl önce araştırma yaptım. o zmanlar yukarıda yazan tavsiyeri ve çözümleri anlayamamıştım. Kendim için bunun bir psikolojik değil fiziksel bir sorun olduğunu düşünüyordum. Ama yinede bir psikiyatriye gitmeye karar verdim . Psikiyatri benım sosyal fobi olduğumu,ilaçla ve terapi ile düzelebiliceğini söyledi. ilaç tedavisine başladım aynı zamanda terapiyede gittim. ilk zamanlar değişen bir şey yoktu ama ilaçların etkisi 3-4 ay sonra kendini göstermeye başladı. 1,5 sene ilaç kullandım. çok farklı birisi olmuştum. sorunlarım hemen ortadan kalkmamıştı ama beni gerçekten değiştirmişti. Kendimdeki değişimi görmüştüm. ilaçların beni nasıl değiştirdiğinin farkına varmıştım. Beni daha mutlu ve huzurlu yapmıştı . insanların içinde daha rahat hareket ettim. yavaş yavaş sosyalleşen biri olmaya başlamıştım. ta ki askere gidene kadar. İlaçlara bağlanmamak için ilaçları kendi isteğimle kestim. Askerlikten sonra doğru düzgün bir işe girip çalışamadım . şu an işsiz olduğumdan ve birazda borcum olduğundan tekrar doktora gidemiyorum. Sorunlar tekrardan kendini göstermeye başladı.

Bu sorunu yaşayanlara öncelikle tavsiyem mutlaka bir psikiyatriye gitmeleri olur. Güncel konuları takip etmelerini ve sürekli kitap okumalarını tavsiye ederim. konuya cevap yazanların yazdıkları çoğu doğrudur. Yukarıdaki tavsiyelere uyun. Benim gibi kendini içine hapsetmiş kışıler doktorların verecekleri ilaçları kullanmalarını çözüm için en etkili ve doğru yol olacaktır. Buradan bilgi ve yardım isteyenlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Yorum

Kardesim bende senden bi kaç yaş buyugum.... Anlattıklarının hepsi bende vardı... Bircogunu astım ve aşmaya calısıyorum...

Bu yaşadıklarının sebepleri olarak utanma duygusu,yetişme tarzı,hiç fırlamalık icinde olmaması vs gibi şeyler... Anlatacak anın yok değilmi bir ortamda...

Öncelikle bol kitap oku..Okudugun şeylerde güzel kelimeleri bir kenara not et.Biri şöyle derse böyle derim gibisinden ara sıra bunları aklında gezdir..Bir kaç argo fıkra bir kac normal fıkra ögren..Geçmişten kıssalar hikayeler ögren... mevlananın hikayelerini oku.sözlerini ögren..

Yavas yavas etrafa ögrendigin bilgileri sat...Kendine güvenin artsın.Özgüvenin tavan yapsın.Kendine bir rol model ayarla... Onun 2 eli 2 ayagı 1 agzı oldugunu gör..Ben neden onun gibi olamayayım ki de...Neyim eksim..Calısma azmim eksik calıssam olacagım de ve calıs....

Bir gazetede yada bir kitapda bir kelime ogren..Rasgele o kelime hakkında 5 dk konusmaya basla..basta sacmala..sonra anlamlı cumleler kurmaya basla..Sonra otomatik olarak kelimler cumleler kullanmaya baslayacaksın...

beden dili ögren..işaret diline calıs... ingilizce ögren ,dershaneye yazıl... kas yap bir spor kursuna yazıl... daima gulumse...insanlara gunaydın de.iyi aksamlar de.nasılsınız efendim bugun de..Çok şık olmussunuz her zamanki gibi de...kibar nazik ol...

Hayatına anlam kat...bilgisayarı interneti azalt.masturbasyonu sıfırla...hayata karsı pozitif ol.. Yağmur yağıyor ne güzel bir gün diyerek başla güne... uyku saatlerini ayarla... yastığın cok onemli gune zinde baslaman icin yatagını ve yastıgını uygun sec...aynada sırıt işte bu gordugum adam harika bir adam de...enerjini harcaki dinç kalasın...cogu zaman bir uğrasın olsun.. işime yaramaz diyerek ögrenmeme yapma..

durakta her zaman gordugun kıza gulumse...bir kac hafta sonra gunaydın demeye basla... bir kac hafta sonrada merhaba siz nereye gidiyorsunuz hep burada birlikte bekliyoruz de sırıt....

yılgınlık yapma...kıçını kaldır... oturarak basarıya ulasan sadece tavuklar oldugunu unutma..

dinleri arastır... sadece muslumanlık degil tum dinleri arastır...neden musluman oldugun yada baska dine mensup oldugunu bil...

bol su iç.. gıdana dikkat et... fazla kilolarını ver... ustune basına ceki duzen ver..

hayata bir kere geldigini unutma..

geçmiş düşünüp yad etme
      gelecek için ah vah etme
      yaşanılan gün bugundur
      bak keyfine bugunu de berbat etme...

keyfine bakmayı avrupalıların anladıgı gibi gununu gun etmek olarak algılama... düşün bugunu guzel gecirirsen ; gelecekte bir gun ,dönüp geçmişine bakınca güzel geçirdigin bugünleri göreceksin... güzel gecirilen günler de mutlaka güzel bir gelecek olusturur sana.... yani kısaca geçmiş,şimdiki ve gelecek zamanda güzel gunler seni bekleyecek olur....

dediklerimi polyanacılık olarak algılama... otur düşün...bu hayaatta vasıfsız bir eleman olarak mı ölmek istiyorsun... yoksa anne babana cevrene ve ülkene kendi çapında iyi birşeyler vermiş olarak mı ölmek istiyorsun....

Yorum

Bu sorunu bilen bir olarak aşağıdaki durumu anlatacağım.

Evde 3-4 yıldır saka kuşu besliyoruz. Bu kuş televizyonu açtığımızda, müzik çaldığımızda veya yüksek sesle konuşmaya başladığımızda sesimizi bastıracak kadar ötüyor. Ama ne zaman sessizleşsek o da sessizleşiyor, çıt çıkmıyor. Saka yabani bir kuş. Merak ettim niye böyle diye. Biraz araştırınca bunun ölüm-kalım meselesi olduğunu öğrendim. Ormandaki kuşlar da böyle. Eğer bir tehlike varsa hepsi susuyor, pür dikkat canlarını kurtarmaya odaklanıyorlar. Ama ne zaman cesur kuşlar ötmeye başlarsa, bu sefer tüm kuşlar karşı cinslerine kendilerini duyurmak, bölgelerini hatırlatmak için bolca ötmeye başlıyorlar.

Bizim kendimize güvenimiz yoksa (yetersiz olmak, aciz olmak, vb) yabancıların yanındayken sessiz kalıyoruz. Çünkü sesimizi çıkarmamız bizi tehlikeye atıyor; kimliğimizi, karakterimizi, yetersizliğimizi, zayıflığımızı ortaya çıkarmaktan korkuyoruz. Ayrıca bu tetikte olma hali, savunmaya geçme hali ilgili savunma hormonlarımızı da tetiklediğinden vücudumuz ve beynimiz özgürce fikir üretemiyor, duygularını paylaşamıyor, davranışları kaç-saldır pozisyonunda kalıyor, başkalarının duygu, düşünce ve davranışları bizim için en önemli konu oluyor.

Yorum

Gayet düzgün yazıyıorsun dicektim ama 2-3 saatte zor toparladım dedin. Belki de bir uzmana başvurman lazım. Çünkü ne kadar zorlandığını ve hayatını ne kadar etkilediğini ancak sen bilirsin. Zor bir durum geçmiş olsun.

Yorum

kaygı bozukluğu olabilir bende benzer şeyleri yaşadım psikiyatrye gittim rahatladım %85 sizede öneririm konuşmak insanı çok rahatlatıyor.

Yorum

Orjinal yazı sahibi: psiko78 View Post
              35 yasında bekar bir erkeğim ve çok buyuk sıkıntılarım var..Bununla ilgili çok gecikmiş te olsam tedavi olmak istiyorum.
              Problemlerim
              İnsanlarla konusacak hic bir şey bulamama
              Konuşacağım kelimeleri unutmak
              Konuşma esnasında bozuk cümleler kurmak
              Düşündüklerimi ifade edememek
              Yaşadığım bir olayı yada bir filmi karşı tarafa anlatamamak anlatmaya calıstıgım seyı kendım bıle anlamıyorum
              Konusurken kullanacagım kelımeyı unutup kuracagım cumlenın ıcıne etmek ve tıkanıp orda kalmak
              Utangaclık
              Çekingenlik
              Sosyal ortamlardan kacma
              Yemek yerken bile utanma
              Yürürken utanma
              İnsanların hep bana baktıgını dusunerek kendımı kasıyorum ve yemek yerken olsun yolda yururken olsun utanıyorum
              İnsanlarla iletişim kuramıyorum konusurken utanıyorum heyecanlanıyorum
              Bulundugum ortamda hoslandıgım bır kız var ve konusamadıgım ıcın ya da konusmaya kalksam bozuk cumleler kuruacagımdan anlatmak ıstedıgımı anlatamayacagımdan dolayı susmak zorunda kalıyorum.Suskun bır ınsan nasıl bır kızı tavlayabılır k..İşin kötü tarafı kıza delı gıbı asık oldum ve ben sadece susuyorum somurtuyorum.Kız beni ılk tanıdıgı zamanda sanırım gızemlı buldugu ıcın cok yakjın davranıyordu ama bu durumun sureklı olmasından dolayı artık o da soguk davranmaya basladı..kendımı ıfade edemıyorum dusunduklerımı anlatyamıyorum utanıyorum sıkılıyorum ...
              Ankarada yasıyorum.yardımlarınızı beklıyorum.ne yapmalıyım tedavısı mumkunmudur?
              ne tavsıye ederwsınız gercekten cok ama cok kotuyum ozellıkle de asık olduktan sonra ...deli gibi aşığım lutfen bıseyler yazın...Arastırdıgım kadarıyla afazi olabilirim.ama bu bende dogustan berı var dıye dusunuyorum hatta kalıtsal oldugunu dusunuyorum cunku annemde de konusma problemı var gıbı..hatta abımde de ..gırdıgımız bır ortamda dusunce uretememek yorum yapamamak sessız kalıp ınsanları dınlemek pasıf kalmak dıkkat cekememek ve uzerıne bırde delı gıbı aşık olup kendını gosterecek bıseyler yapamamak o kadar agır gelıyorkı bana sımdı...
              ne yapmalıyım lutfen cevapsız bırakmayın benı mecnun kadar sevıyorum leylamı...
              üzüldüm gerçekten çok geçmişler olsun bence kesinlikle bir psikiyatrye gidin emin olun faydasını görüceksiniz hiç bir şey için geç değil

Yorum

Bulunduğum ortamdan çok çabuk sıkılıyorum. Hemen içimden bitse de bir an evvel gitsem diyorum. O anın tadını çıkaramıyorum. Bana soru sorulduğunda cümleleri toparlayamıyorum. Odak noktası ben olunca birden heyecanlanıyorum sanırım. Bu durumdan kurtulanlar paylaşımda bulunsun lütfen...

Yorum

Bende aynı sorunu yaşıyorum artık bıktım ya adam gibi muamele görmek istiyorum sessizim diye beni saf çocuk yerine koyuyorlar dikkate almıyorlar sinirlerim bozuluyor evden dışarı çıkmıyorum insan içine girmiyorum ölsem kurtulsam keşke benim ailemde özgüven eksikliği var ondan kaynaklanıyor birazda ne yapcaz bilmiyom

Yorum

afazi için ayın 18 sınde nörolojı gıtcem bakalım dr ne dıcek ıns mr cektırır beynıme kucukkende 9 yasına kadar konusamamısım :S

Yorum

İşleniyor...
                    X