Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Esim Borderline!

Collapse
X
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Clear All
new posts

• Esim Borderline!

Merhaba arkadaslar, ben buraya tekrar yeni üye oldum. Size sormak istedigim, bir "borderline" hastasi olan insana nasil davranmaliyim? Ve hatta ve hatta o insan benim esim olursa? Hayati bana kabus etti, tedavi görmeyi kabul etmiyor, ama beni mutsuz ettigininde farkinda aslinda. Ne bilim, Allah sonumuzu hayir eyler insallah ...

BMB - Borderline mağdurları buluşması

Merhaba,
    benim eşim de bir borderline. Bence borderline eşleri olarak iletişim halinde olmalı, birbirimize destek olmalıyız. Tecrübelerimizi paylaşmalıyız. Ne dersiniz? Eğer aynı fikirdeyseniz benimle iletişime geçmenizi rica ediyorum. Adresim : pinakili@mynet.com
    Bu mesajı okuyan ve eşi / nişanlısı / sevgilisi borderline olan tüm arkadaşları bekliyorum. Gücümüzü birleştirelim, bildiklerimizi paylaşalım, gerekirse eşlerimiz için bedelini ortaklaşa ödeyeceğimiz psikoterapi grupları oluşturalım.
    Selamlar

Yorum

Yorum

arkadaşlar beni mazur görün ama borderline hastalığı hakkında bilgim yok. bir iki cümleyle açıklayabilir misiniz?

Yorum

selam

Yorum

benım esımde bordelıne hastası

Yorum

ben ise kendim borderline hastasıyım. ilaçlarla durumum iyi.
              bekar olduğum için kimseye acı çektirmiyorum.

Yorum

Duygularda, insan ilişkilerinde, davranışlarda dengesizlik ve aşırı kaybetme korkusu...

Nedir?

Borderline kişilik genelde çocuklukta yaşanılan önemli bir kayıp, anne-baba ile olan bağın dengesiz olması, travma, kötü muamele yada duygusal olarak yoksun kalmak gibi tecrübelere dayanmaktadır. Oldukça yaygın görülen bir hastalıktır, toplumun yüzde 2 yada 3 ünün sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Eğer Borderline Kişilik Bozukluğunuz varsa, sürekli olarak terkedilme duygusunun yarattığı panik ile mücadele ediyorsunuz demektir. Genel olarak davranışlarınız değişken ve ani hareketlerden oluşur. Duygularınız sürekli değişir, insanlarla olan ilişkileriniz ise yoğun ve fırtınalıdır.

Büyük ihtimalle, değer verdiğiniz insanlara tutunmak için çılgınca bir çaba sarfederken bir yandan da kaybetme korkusundan kaçınmak için önemsizleştirmeye çalışırsınız. Yalnızlık duygularını uzaklaştırmak için çevrenizi insanlar ile doldurursunuz, hatta sevmediğiniz yada anlaşamadığınız insanları bile kabul edersiniz. İnsanlar ile olan ilişkilerinizde strese yol açan olaylar, örneğin maddi zorluklar, ilişkide yaşanan problemler vs genelde hastalığı daha da kötüleştirir.

Borderline kişiliğe sahip kişilerin kendine güven duyguları çok kırılgan olduğu için insanlar tarafından kabul edilmeye yada reddedilmeye karşı aşırı derecede hassastırlar. Eğer bu hastalığa sahipseniz, bir ilişkiniz olsa bile kendinizi dışlanmış ve yalnız hissedersiniz. Olası bir kayıp, ayrılık yada terkedilme ihtimali karşısında kendinizi tehdit altında hissederseniz ve genelde hiddet, aşırı öfke, aşağılama yada sözlü saldırılar ile tepki verirsiniz. Borderline kişiliğe sahip insanların duygularını kontrol etmekte zorlandıkları yaygın olarak bilinmektedir. Ayrıca bazı durumlarda yalnızlık ve terkedilmişlik duygularından kurtulmak için alkol, uyuşturucu, yeme bozuklukları, kendine zarar vermek yada intihara teşebbüs etmek gibi davranışlar görülebilir

Belirtiler
                İdealleştirme ile aşağılama arasında sürekli değişen bir ilişki
                Tehlikeli boyutlarda kendine güven eksikliği ve dengesizlik
                Ruh halinde sürekli ve büyük değişimler.
                Aşırı ve yoğun öfke
                Kızgın ve saldırgan patlamalar
                Ayrılıkta yada kayıp anında panik duygusu
                Sürekli olarak kendini boş hissetme.

Tedavi

Kişilik hastalıklarının erken yaşlarda gelişiyor olması ve insanların kendilerini bu hastalık ile tanımlıyor olması tedavinin çözümünü zorlaştırmaktadır. Tedavinin başarılı olabilmesi için kişinin kökleşmiş davranış şekline, yaklaşımlarına, bakış açılarına, ilişki yapılarına ve kapasitelerine değinilmesi gerekir. Genelde kişilik problemleri psikoterapi ile çözümlenebilmesine rağmen, uzun zaman içinde yerleşmiş olan bu duygu, düşünce ve davranış alışkanlıklarını değiştirmek yoğun ve sürekli tekrarlanan bir tedavi ve öğrenme süreci gerektirir.

Örneğin, uzun vadeli psikoterapi Borderline kişiliği olanlar için oldukça etkili olabilir. Fakat ilişkilerde yaşadıkları problemleri düşünürsek, terapi sürecinin oldukça değişken olduğunu ve sabit bir iyileşme eğrisi çizmediklerini belirtmek gerekir. Terapi sırasında devamlı değişen duygulara, aşırı ilgi ihtiyacına ve sürekli tekrarlanan krizlere terapistin dayanması gerekir. Her şey yolunda gitse ve terapist her şeyi doğru yapsa bile, Borderline kişilik bir süre sonra terapiyi ve terapisti aşağılamaya başlayacak ve kızgınlıkla aniden tedaviyi sonlandıracaktır. Bir kaç ay sonra yeniden terapiye dönmesi ile aynı süreçler yeniden yaşanacak ve bu şartlar altında tedavi en azından 2-5 yıl arasında sürecektir.

Bazı zamanlar, özellikle kriz anlarında kişi intihar teşebüssünde bulunabilir. Bu durumda hastanın kısa bir süreliğine hastaneye yatırılması gerekebilir. Eğer kişinin hastalığı ilerlerse ve evde ihtiyacı olan bakım ve ortam sağlanamıyorsa, daha uzun süreli olarak hastanede kalması istenebilir.

Araştırmalar bazı kişilik sorunlarının kişide devam ettiğini ama bazılarının yok olduğunu göstermektedir. Görünüşe göre hayat tecrübeleri ile birlikte hasta karakterinin temel özelliklerini değiştirmeyi öğreniyor. Tedavi uygulandığı zaman ise hastalığın gelişmesi hızlanıyor. Özellikle kişi tedaviye gönüllü olarak geliyorsa, iyileşmek için çaba sarfediyorsa ve problemlerinin sorumluluğunu üstleniyorsa hastalığın iyileşmesi daha hızlı oluyor. Ama diğer tarafta kişi sorunlarının başkalarından yada çevresinden kaynaklandığına inanıyorsa, sorumluluğunu üstlenmeyi reddediyorsa ve problemlerini çözemeyecek kadar güçsüz ve zayıf olduğunu iddia ediyorsa iyileşme süreci biraz daha uzun zaman alıyor.

ALINTIDIR..

Yorum

eşin psikoterapi almalı...
                  tipik psikologlar olur ya filmlerde "ımmm efemm çocukluğunuza inelim" davası..
                  gerçekten çocukluğa inilmesi gerekilen ki çoğu zman orda yaşanılan bir sorundan dolayı ortaya çıkan bir hastalık borderline..

psikoterapi almalı çünkü Allah korusun intiharla bile sonuçlanabilir bu

daha önce de önermiştim bu sitede "KIRLANGIÇLARIN ÖMRÜ" adlı kitabı okuyabilirsiniz. çok güzel bir kitaptır özellikle borderline bir tanıdığınız ki bir eşiniz varsa...

Yorum

se arkadaslar ben alı kemalın esıyım bende de borderlıne hastalıı var tedavı ıcın hastaneye gıttım 3 ay boyunca bu hastalık ıcın bır kısım bır seyler öğrendım borderlıne hataları lütfen bırakman teavıyı acaı zor bır hastalık maalesef daha tıda yenıymıs ve benım yatmıs oldugum hastende bı nevı 12 symtomu olan bır hastalıkla bas basaydık her kesın ayrı ayrı symtou vardı ıllakı 1 symto bı ınsanda olmak zorunda degıl kendımı ayna karısında gördüm allahım hemı borderlın hastalarına hemı cevrsındekı ınsanlara sabır versın güc guvvet versın hastane de kamaraya cekıldık her symtm farklı bunu unutman ve ne kadar kcarsan bı okadr pesınden gelıyo borderlıne sızı egıl sız borderlıne elınıze almaya calısın bılıyorum cok kolay yazması ama sunu unutmankı borderlıne hastaları BIZLER DE ACAIP HIRS GÖZÜ KARALIK VAR VE YAPAMIYCAGIMIZ BIRSEY YOKTUR NE KADAR DÜSERSEK DÜSELIM GINE BI SEKIL KALKMASINI COK IYI BILIYORUZ. BILGI ISTIYENLR YAZINBEN ARADADA OLSABURDAN CVABLARIM NASIL BI YAKLASIMDA BULUNA BILECEGINIZI ALLA KOLAYLIK VERIN HEPIMIZE BYEEE

Yorum

Ali Bey eşinizin türkçesi iyi değil anlayabiliyorum... yazım hataları vs.. ama sonuna byee yazmasına bir anlam veremedim

Neyse.. benim siz borderline yakınlarına tek bir tavsiyem var... Bu konuda bir hekimden yardım alın.

Borderline rahatsılığı öyle basite alınacak bir şey değil ve bu sadece hastayı değil , yakınlarınıda tüketiyor.. Eee bu durumda birilerinin sağlıklı karalar verebilmesi gerekiyor, böylelikle bir uzmana danışıp ...hatta arada bir psikologa gidip rahatlamada fayda görüyorum..

Kolay gelsin..

Yorum

BİLMİYORUM DİYEMİYCEM ARAŞTIRMALARIMDAN BENİM EŞİMİN DE BİR BORDERLİNE OLDUĞUNU BİLİYORUM,EMİNİM.BU SİTEDE BAŞKA FORUM BAŞLIKLARINDA BELİRTTİM AMA BURAYA DA YAZIP BİLGİLENDİRMEK,HAYKIRMAK İSTİYORUM SİZLERE.LÜTFEN EŞİ BORDERLİNE OLAN ARKADAŞLARIM,CANLARIM İYİ OKUYUN.BUNLAR ALINTI,BİRİKTİRDİKLERİM VE HEPSİ 14 YILDIR YAŞADIKLARIM....
                        ÖNCE ÖFKE İLE İLGİLİ BİR BİLGİ SİZE;
                        EŞLERİNİZE UYAN TARAFLARINA BAKIN
                        Öfke Kontrolü

1 . Öfkenin dışa vurumu, tehdit yoluyla, çeşitli objelerin kırılmasıyla, diğer bireylerin kişisel alanlarının ihlal edilmesiye ya da belli aile üyeleriyle konuşmanın kesinlikle reddedilmesiyle gerçekleşebilir.
                        2 . Kişi, öfkesini bu şekilde ifade ederek, diğer aile üyelerini belli haklarından vazgeçmeye zorlar.
                        3 . Düşmanca, agresif tavırlar, çekirdek aile üyelerini yabancılaştırdığı ve uzaklaştırdığı gibi, geniş aile üyelerini, komşuları, okul/iş arkadaşlarını da yabancılaştırır ve uzaklaştırır.

4 . Öfkenin ifade ediliş biçimi, diğer aile üyeleri tarafından tehdit edici, küçültücü olarak tanımlanır, ayrıca saygısızlık olarak algılanır.

5 . Aile üyeleri arasında, öfkeli üyenin yarattığı tehditten kaynaklanan anlaşmazlıklar olabilir
                        BUNLAR DA BENİM ÜZERİNE EKLEDİĞİM MADDELER:
                        6. Cam mı açık,sokakta mıyız,çocuklar mı var,misafir mi var diye umursamayıp,bağırmanın da ötesinde böğüren bir halleri vardır.
                        7.Kendi saçma davranışlarını fark etmeyip,anlamaları için aynı davranış onlara sergilendiklerinde dank etmek yerine,hatırlamayıp ses tonlarını ayarlamayı bilemezler,avazı çıktığı kadar bağırırlar.
                        8.Çocukların ya da eşlerinin korkuyo,üzülüyo,ağlıyo olmaları o an umurlarında olmaz.İleri boyutta olanları o an öldürmeye bile davranırlar.
                        9.Bu tarz insanlar genelde öfkelenince kendilerine ve eşlerine verdikleri sözleri hatırlamaz.ve yine başa dönmüş olurlar.
                        10.Genelde onlar tepki vermelidirler,bir savunma beklemezler,istemezler.sadece onlar konuşmalıdır,bağırmalıdır,karşı taraf sinmelidir.o zaman mutluluk vardır.
                        11.Bu tarz insanlar ertesi gün,günlük yaşamlarına bişey olmamış gibi devam ederler.Onlar için gönül almak,hiçbirşey olmamış gibi davranmak.

AŞAĞIDA DA BORDERLİNE HASTALIĞI ! ! !
                        BORDERLİNE
                        Borderline sınırda kişilik bozukluğu, Aşağıdaki belirtilerden en az beşinin varlığı ile birlikte ,genç erişkinlik döneminde başlayan, kişilerle olan ilişkilerde, kendilik algısında ve duygulanımda tutarsızlıklar ve ani dürtüsel davranışlarla nitelendirilen bir durumdur
                        BELİRTİLER
                        *** *Gerçek ya da olabilecek, olası bir terk edilmeyi önlemek için çılgınca çaba harcamak.
                        *****Karşısındakileri aşırı büyütüp, göklere çıkarma veya aşırı değersizleştirip, gözden düşürerek, yerin dibine sokma gibi başkalarına aşırı değer/değersizlik verme ile giden tutarsız ilişkiler
                        Kimlik karmaşası denilen kendini algılayışında, arkadaşlık, cinsel durum ya da önem verilen kültürel-ahlaki değer anlayışında değişkenlikler
                        ****Kendine zarar verme olasılığı fazla olan iki ya da daha çok durumda sonunu düşünmeden, aniden yapılan eylemler , kendi kendine zarar verme (bıçak, jilet vs. ile kendi cildini kesme, sigara ile yakma, kafasını, yumruğunu sert yerlere vurma gibi)
                        ****Duygu durumunda aşırı tepkililiğe bağlı olarak sürekli duygusal değişkenlik hali (saatler içinde değişen sürelerde birbirini izleyen öfkelilik, üzüntü, kaygı, sevinç dönemleri)
                        Kişinin kendisini sürekli olarak boşlukta hissetmesi.
                        *****Öfkeye hakim olamama (kavga etme, yüksek sesle hakaret, çığlık atma eşya kırma gibi).
                        Stresle ilişkili, gelip geçici kendine kötülük yapılacağı düşünceleri ya da dissosiyatif
                        *** Bu kişiler için" insanin kendi kendine ettiğini 7 mahalleli etmez "sözü çok uygun düşer.Kendilerine maddi ve manevi acıdan zarar verir, başladıklarını bitiremezler, "yüzüp kuyruğuna gelseler bile".

ÖZELLİKLERİ
                        Rahatsızlığın asıl özelliği karşılıklı birebir ilişkilerde, kendilik algısı (kendine bakış, kendini kabul ediş ve kendini sergileyiş) ve duygulanımda tutarsızlık ile ilişkileri etkileyebilen ani hesapsız davranışlardır.Karşı cins için oldukça etkileyici kişilerdir. İlişkilerine çok büyük iddia ve hedeflerle başlar, gerektiğinden fazla özel hayatlarını paylaşır, karşılığında aynısını beklediklerinden düş kırıklığına uğrarlar. Bu kez onları daha önce oturttukları tahtlarından indirip gözlerinden düşürürler. Bu nedenle arkadaşlıkları ve gönül ilişkileri gelip geçici ve fırtınalı bir seyir izler.
                        Hedefleri, inandıkları değerler, arkadaş yapıları, cinsel eğilimleri (örn.:kendilerinden yaşça büyük kişilerle beraber olma), benimsedikleri görüşler, mesleki heves ve amaçları değişkendir.
                        Devamlı olarak kendilerini boşlukta hissettikleri için uğraşıp, oyalanacak bir şeyler arıyor gibidirler. Karşı taraftan beklediklerini bulamadıklarında öfkelerini sergiler, sonrasında bundan dolayı suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları yaşar ve kendilerini değersiz, zayıf, kötü hissederler.
                        Yoğun stresli dönemlerde halüsinasyon denilen varolmayan ses,görüntü vs. gibi algılar, kendi vücuduna ve çevreye yabancılaşma görülebilmektedir.
                        Eğitim, iş ve evlilik hayatları fırtınalı bir denizde filikayla yolculuk gibidir. Ayrılık, boşanma ve tekrar bir araya gelmeler görülebilir. Çoğu eğitimlerini tamamlayamazlar, iş hayatları da düzensizdir. Ayrıca çok zeki, yaratıcı, yetenekli ve dışarıdan bakıldığında ilgi çekici kişilerdir
                        HASTALIĞIN SÜRECİ
                        Rahatsızlık gençlik dönemi öncesinde konuya dikkat verememe, öğrenme güçlükleri ve toplumsal çekilme, sosyal ortamlardan soğukluk ile kendini göstermektedir. Gençlik döneminde tüm yakınmalar başlamakta, yarı sayıda vaka ise 40'larından sonra düzenli bir çevre ve iş hayatına kavuşabilmektedir. Bununla birlikte çoğu eğitimini tamamlayamamakta, işlerini kaybedip, evliliklerini ya da birlikteliklerini sürdürememektedir. Rahatsızlıkta intihar tehditleri önemsenmelidir. Bu grup hastalarda % 8-10 oranında intihar sonucu ölüm görülmektedir

Yorum

benim eşimdemi borderIine???

3 yildir evliyim.eşimle severek evlenmemize rağmen evliliğin başlangıcından itibaren hiç anlayamadığım sinir krizleri, haksiz yere saygisizca sozleri ve suclamaları olmakta..ayrica sinir krizine girerken mutlaka bardak tabak cam esya kiriyo herkes sesini duyuyo kafasini yerlere vuruyo ayrica en kotusu intihar girişimleri oluyo..ertesi gunde ben yanına gitmesem ozur felanda dilemiyo ben ilgi gostermiyomuşum hep bunu soyluyo..iyice sogudum evlilikten bişi olmamiş gibi davranıyo yaa..dargın olsam aşiri harcama yapiyo bana sormadan nedeni yine benmişim içindeki boşluğu doldurmak için yapiyomuş
                          kucukken babasini kaybetmiş bumu acaba nedeni??
                          evlenmeden önce fakir fukara olsam bile benimle olacağini soyleyen birisi şimdi hiç bi saygi yok eleştiriye tamamen kapalı kendinden başkasini dusunmez kendi basarisizliklarini bana atar örneğin öss kazanamadi ben ilgilenmemişim işe giremiyo ben kucuk yerde calişiyormuşum sigara içer ben içtiğim için içiyo ona gore.. iletişim sıfır bişi paylaşamiyorum..vede gereksiz yere onu aldattiğimi dusunuyo bu iftirayı gectim uzerine kriz ve intihar girişimi bunu gectim bosanalim diyorum yine kriz baskasi var dimi diyo
                          napicam ben yaa
                          Last edited by purpe35; 15-12-2010, 08:30 PM.

Yorum

ağız kokusu bile boşanma nedeni ama
                            olmuyor işte.yürek istiyor bazı şeyler.
                            yinede
                            hayatının alt-üst olmasından korkmaa.ne biliyorsun altının üstünden daha güzel olmadığını

Yorum

Orjinal yazı sahibi: purpe35 View Post
                              3 yildir evliyim.eşimle severek evlenmemize rağmen evliliğin başlangıcından itibaren hiç anlayamadığım sinir krizleri, haksiz yere saygisizca sozleri ve suclamaları olmakta..ayrica sinir krizine girerken mutlaka bardak tabak cam esya kiriyo herkes sesini duyuyo kafasini yerlere vuruyo ayrica en kotusu intihar girişimleri oluyo..ertesi gunde ben yanına gitmesem ozur felanda dilemiyo ben ilgi gostermiyomuşum hep bunu soyluyo..iyice sogudum evlilikten bişi olmamiş gibi davranıyo yaa..dargın olsam aşiri harcama yapiyo bana sormadan nedeni yine benmişim içindeki boşluğu doldurmak için yapiyomuş
                              kucukken babasini kaybetmiş bumu acaba nedeni??
                              evlenmeden önce fakir fukara olsam bile benimle olacağini soyleyen birisi şimdi hiç bi saygi yok eleştiriye tamamen kapalı kendinden başkasini dusunmez kendi basarisizliklarini bana atar örneğin öss kazanamadi ben ilgilenmemişim işe giremiyo ben kucuk yerde calişiyormuşum sigara içer ben içtiğim için içiyo ona gore.. iletişim sıfır bişi paylaşamiyorum..vede gereksiz yere onu aldattiğimi dusunuyo bu iftirayı gectim uzerine kriz ve intihar girişimi bunu gectim bosanalim diyorum yine kriz baskasi var dimi diyo
                              napicam ben yaa
                              Allah yardımcın olsun, çok zor bir durum gerçektende...(
                              Hayat Dediğin, Allah İçin Değilse; Ne Çıkar Kainat Önünde Eğilse!...

Yorum

İşleniyor...
                              X